Publicēts 29/05/2019

365 dienas pēc kāzām jeb kā svinēt kāzas gudri

Ja esi nonācis pie šī ieraksta - APSVEICU! tas nozīmē, ka plāno svinēt kopdzīves uzsākšanu ar savu mīļoto. Šajā rakstā padalīšos ar savām emocijām un pieredzi organizējot savas kāzas, kuras svinējām gadu atpakaļ, kā arī mēģināšu atbildēt uz 5 biežāk uzdotajiem jautājumiem, kurus mums ikdienā uzdod jaunie pāri.

Manas sapņu kāzas, kā jau daudzu citu meiteņu kāzu stāsts, sākas jau bērnībā, kad precināju lelles un pārējās mantiņas bija sanākuši kā kāzu viesi. Viss noritēja gludi, bez stresa - lellei līgavai balta sviestpapīra kleita un topošajam vīram folija kostīmiņš, omammas dārzā saplūktās puķes un viesības izdevušās. Eh, ja tik vien tā skāde būtu arī, pieaugot!

Tā nu gadiem ejot, nonācu līdz brīdim, kad jāorganizē savas - īstās kāzas. Pirmā doma - viesu saraksts, man tak radu un draugu tik daudz un vīram tāpat, ja ne vēl vairāk. Visus jāpaēdina, jāpadzirda un jāizgulda. Kleita, ak dies', jāatrod tā "īstā" kuru gribēšu savām meitām pūrā dot, dekorācijas, viesu izklaidētāji, dāvanas kāzu viesiem un salvešu maliņas... Tik daudz domu man malās pa galvu. Tā, ka naktī traucēja iemigt, gribējās ātrāk visu salikt pa plauktiņiem un novest to lietu līdz galam. Ja atpazīsti sevi, tad ievelc elpu un turpini lasīt tālāk, tās ir tavas kāzas un tava nauda, tāpēc rīkojies gudri un izsver, kas Tev un tavi otrajai pusītei ir svarīgi. Protams, jauki ir pinterestā skrollot bildītes, bet fotošopu savām kāzām neuzliksi. Zemāk uzskaitīju piecus punktus, kas man palīdzēja organizēt savas kāzas pagājušā gada pavasarī, kad bija pieteikusies mazā peka.

1. Runā par saviem sapņiem. Nebaidies sapņot un runāt par savām vēlmēm skaļi. Izrunājot savu vīziju, Tev pašai kļūs skaidrs, kāda veida kāzas vēlies, bet ņem vērā arī topošā vīra vēlmes - kopsaucēju jārod jums pašiem. Būtu jocīgi, ka viens vēlas lielas kāzas ar greznu balli, bet otrs - mazu kāzu ceremoniju un pusdienas tuvāko ģimenes locekļu sabiedrībā. Nebaidies, ka nevari savu vīzīju ielikt kādā noteiktā kāzu stilā. Izproti savas vēlmes un izvēlētais stils pats pielāgosie tavām vēlmēm, galvenais ir izprast, ko TU vēlies! Arī kāzu organizētājiem, dekorātoriem un citiem iesaistītajiem būs vieglāk strādāt.

2. Nospraudiet savu kāzu budžetu. Objektīvi izvērtējiet cik daudz finansu resursus esiet gatavi veltīt kāzu organizēšanai arī, tad, ja kāzām esat nolēmuši tērēt visu savu naudu. Nospraužot finansu aptuvenos griestus, Jūs sevi pasargāsiet no liekiem tēriņiem, piemēram, tādiem, kā džutas maisiņiem no Madagaskāras visiem kāzu viesiem ar Jūsu iniciāļu apdruku. Zinot arī savu finansiālo situāciju, Jūs varēsiet meklēt efektīvāko veidu kā izlietot savu naudu. Kā piemēram, runājiet ar kāzu svinību vietām par iepējamajām atlaidēm - ārpus kāzu sezonas buma vai arī apsveriet kāzas rīkot darba dienā, cik lielas kāzas vēlaties? varbūt Jums pietiks ar gardām vakari;nām un priekš viesiem nevajadzēs meklēt nakts mājas. Esiet fleksibli, izkāpiet no "mūsu senču kāzām padomju laikos", arī pirmdienā var skaisti nosvinēt kāzas, un tā nav kauna lieta! 

3. Saprotiet cik daudz sava laika esiet gatavi ieguldīt. Kāpēc savu laiku? Jo kad kāzu pasākums nāks tuvāk, jo lielāks “ļembasts” sāksies - māsai nav piemērotā tonī kurpes, vīra mātes friziere pēkšņi apslimusi un maijpuķītes ir noziedējušas un tas viss vairāk vai mazāk velsies pāri jūsu galvām, tāpēc, ja rocība atļauj, protams, kāzu organizētāji visus šo jautājumus nogludinās, bet ja pašam viss orķestris jāvada, tad ievelciet elpu un pieturieties pie savām idejām. Pārējais viss atrisināsies, ja ne uzreiz, tad kāzu dienā būsiet par to visu aizmirsuši un pēc tam atcerēsieties kā kuriozu. 

4. Izstrādājiet kāzu dienas scenāriju un iepazīstiniet ar to visus iesaistītos. Sastādiet  kāzu dienas aktivitāšu sarakstu, jo detalizētāk, jo labāk - tas jūsu lielajā dienā ieviesīs zināmu paredzamību un atspēriena punktu, ja kaut kas nobrūk, arī vislabākajiem improvizātoriem ir savs plāns kā improvizēt. 

5. Ielūgumi, baloni, salūti, puķes... un tā tālāk. Kādēļ šis ir nobeidzamais punkts? Jo tas viss ir tikai nianses, franču meģžīņu ielūgumus nav obligāti pa pastu jānosūta, ir 21. gadsimts un tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu - izveidot efektīvu aicinājumu uz kāzām var arī elektroniski. Salūti, baložu laišanas un balonu atrakcijas - bildēs jau jauki izskatās, bet vai tas tiešām sniegs cerēto gandarījumu? Labāk atvēliet vairāk līdzekļus laba fotogrāfā vai pasākuma vadītāja piesaistei, kas, tiešām, būs Jūsu kāzu sajūtu vēstneši.

Lai arī informācija tīmeklī par kāzu organizēšanu ir daudz, mēs zinām cik patiesībā pinķerīgi un stresaini var gadīties dzīvē - tāpēc mēs, Skrundas muižas kolektīvs aicinām - runājiet par savām vēlmēm un idejām, nekautrējieties! Tā ir Jūsu diena un izmantojiet savu enerģiju un finanses tā kā Jūs vēlaties nevis noslīkstat citu cilvēku sapņos! Ja abi vēlaties teikt savu “Jā vārdu” Amazones džungļu vidienē - dariet to, mammas un pārējie radi, ja arī izrādīs neizpratni šādam solim, tad pēc tam tāpat jau pieņems un priecāsies par to, ka esat viens otram.

Mīliet viens otru - jo nekā skaistāka un vienkāršāka šajā pasaulē nav!